منارجنبان از معروف ترین مناره های اصفهان
منار جنبان در خیابان آتشگاه است و یکی از مشهورترین مناره های اصفهان است که در قرن هشتم هجری قمری بنا شده.
نکتۀ قابل توجه که هر مسافری را به دیدن این مناره ها ترغیب میکند آن است که با حرکت دادن یکی از مناره ها، منارۀ دیگری و تمام ساختمان به حرکت در می آید. ایوان منارجنبان اثری تکایوانی در دورۀ ایلخانی است که برخی معتقدند مناره ها بعداً به ایوان اضافه شده است.
منار ساربان ، از بلند ترین مناره های اصفهان
بلند قامت ترین و زیباترین منارۀ اصفهان، منار ساربان در خیابان سروش است. این بنا در قرن ششم هجری قمری در دورۀ سلجوقی ساخته شده است. تزئینات آجری و کاشیکاری معرق به خط کوفی است.
ارتفاع این بنا 54 متر در سه طبقه و بدون پایه است. این مناره با مناره های مسجد علی شباهت کلی دارد و در این مناره سه کتیبه وجود دارد. کتیبۀ اول با کاشی های آبی رنگ شامل عبارات مذهبی است. دومین کتیبه با کاشی های آبی دارای آیۀ 33 سوره فصلت است. سومین کتیبه با خط کوفی و کاشیهای آبی مزین شده است.
مناره مسجد علی (ع) یکی از مناره های اصفهان
خوش ترکیبترین و سالمترین مناره ها در میدان قیام، محلۀ هارونیه، منار مسجد علی (ع) است که در قرن ششم هجری قمری ساخته شده است.
مطالعه این مقاله را از دست ندهید شناخت گل پاچیرا
ارتفاع مناره 40 متر و متشکل از سه بخش است که از پائین به بالا نازک تر و کوتاه تر میشود. این مناره دارای 4 کتیبه با خط کوفی است. سه کتیبۀ اول دارای عبارات مذهبی و کتیبۀ چهارم دارای آیۀ 16 سوره آلعمران است. کارشناسان سال ساخت این اثر را بین سالهای 515 تا 525 هجری قمری یعنی دورۀ سلجوقیان دانسته اند.
مناره چهل دختران ، مناره هویت دار اصفهان
با هویت ترین منارۀ شهر اصفهان واقع در خیابان سروش، منار چهل دختران است. سال ساخت این مناره 501 هجری قمری یعنی دورۀ پادشاهی سلطان محمد بن ملک شاه سلجوقی بوده است. ارتفاع این مناره 29 متر و دارای سه کتیبه است.
کتیبۀ اول به خط کوفی شامل آیات سورۀ طه است. کتیبۀ دوم شامل عبارات مذهبی است. سومین کتیبه نیز با خط کوفی است.
دو مناره دارالضیافه
یکی از خوش نقش ترین مناره های اصفهان واقع در در خیابان کمال، دو منارۀ مظفری است. سال ساخت این مناره قرن هشتم هجری قمری یعنی دورۀ مغول است. این دو مناره دارای کاشی کاری با خط نسخ است.
اگر به اصفهان گردی علاقه مند هستید : 15 مکان اصفهان گردی
مناره باغ قوشخانه یکی از ظریف ترین مناره های اصفهان
یکی از ظریف ترین و پر تزئین ترین مناره های عهد ایلخانی واقع در میدان قدس، خیابان زینبیه، منارۀ باغ قوشخانه است.
سال ساخت این بنا مربوط به قرن هشتم هجری قمری است. علت نامگذاری این بنا آن است که در دورۀ قبل از صفویه و دورانی که اصفهان پایتخت بوده است، در این محل باغی وجود داشته که قوچ های سلطنتی یعنی بازهای شکاری در آن نگهداری میکرده اند.
ارتفاع این مناره حدوداً 40 متر است. کتیبۀ این مناره به شکل گردنبند است که قسمتی از آن خراب شده ست.
مناره خواجه نظام الملک
مناره خواجه نظام الملک واقع در محلۀ دردشت اصفهان است. زمان ساخت این بنا به دورۀ سلجوقی برمیگردد. این مناره آنقدر بلند است که به آن لقب ستون قبۀ آسمان را داده اند.
مناره مسجد شعیا
در یکی از دیوارهای مسجد شعیا واقع در خیابان هاتف، منارۀ مسجد شعیا قرار دارد. ساخت این بنا به دورۀ سلجوقی و قرن ششم هجری قمری برمیگردد. ارتفاع این مناره حدود 3/ 5 متر است.
مناره گلبار
مناره گلبار که به مناره خواجه عالم شهرت دارد در محلۀ سید احمدیان واقع شده است. گفته شده که این مناره را شاگرد معمار اصفهانی به دور از چشم استاد خود و پنهانی ساخته است.
شاگرد دو راه پله در مناره ساخته که یکی از راهها مخفی می باشد. پس از آنکه ساخت مناره پایان می یابد، استاد برای نظارات به بالای مناره می رود. شاگرد در بازگشت بعد از پلۀ چهارم از راهروی مخفی پائین می آید.
زمانی که استاد شاگرد خود را پائین مناره می بیند تعجب میکند و پس از اطلاع از نحوۀ ساخت این مناره، شاگرد خود را تحسین میکند.
در مورد این بنا افسانۀ تاریخی وجود دارد و گفته شده است که گنج خسروانی زیر این مناره مدفون شده است و یک مار طلسم شده به بزرگی گوسفند از این گنج محافظت می کند.
مناره تهبرنجی
مناره تهبرنجی در مسجدی به نام مسجد محله در محلۀ سید احمد روضاتی وجود دارد که پوشش آن از برنج است برای همین به این نام شهرت یافته است.
مناره تهبرنجی نیز دارای افسانه هایی است از جمله اینکه گفته شده اگر زن های عقیم بر بالای این مناره بروند، پس از چندی باردار و صاحب فرزند می شوند.
مناره مسجد جمعه
دو مناره با معماری کاشی کاری در مسجد جمعه اصفهان قرار دارد که مربوط به دورۀ سلجوقی است.
مناره هارون ولایت
مناره هارون ولایت به دستور سوگلی شاه اسماعیل بنا شده است. بالای این مناره دو سنگ آسیای بزرگ به دیوار آن چسبیده است.
به گل وگیاه علاقه دارید ؟نگهداری از گل آپارتمانی
مناره شاخ
مناره شاخ واقع در محلۀ دردشت است که اطراف آن دکان هایی ساخته شده است. این مناره از آجر و آهک بنا شده است.
مناره دشتی
ادشتی در جنوب شرقی اصفهان واقع شده و در سال 1294 هجری قمری آن را خراب نموده و آجرهایش را صرف ساختن کاروانسرا در همان محل کردند. این بنا مربوط به دورۀ مغول است.
مناره شیخ مسعود
قبرستانی به نام شیخ مسعود در محلۀ دردشت بوده است، این قبرستان دو مناره بلند داشته که از بین رفته است. این قبرستان واقع در محلۀ طوقچی کنونی است.
مناره مسجد سین
مسجدی دارای مناره در قریۀ سین از روستای بخش برخوار وجود دارد که مربوط به دورۀ سلجوقی است. این بنا که دارای نمای کاشی کاری است، قدیمی ترین بنای اسلامی است. دو کتیبۀ این مناره با خط کوفی است. کتیبۀ اول دارای سورۀ فصلت است.
بارش های پاییزی باران در اصفهان
مناره زیار
دهکدۀ زیار در 33 کیلومتری مشرق اصفهان و در ساحل جنوبی زاینده رود است و مناره زیار در این دهکده قرار دارد.
این بنا مربوط به عصر سلجوقی است. این مناره بر روی تکه پایۀ آجری در سه طبقه ساخته شده است. این مناره که ارتفاع آن بیش از 50 متر است، تنها نمونۀ مناره های سه طبقۀ اصفهان است که تغییرات کمتری در آن راه یافته است. کتیبۀ این مناره دارای سورۀ فصلت به خط کوفی است.
مناره گار با دو دستگاه پله
دهکدۀ گار که مردم آن را جار تلفظ میکنند در ساحل جنوبی زاینده رود واقع شده است. این مناره بر پایۀ هشت ضلعی بنا شده است. این بنا بدون تزئینات بوده و ساخت آن مخلوطی از گچ و ماسه است. این مناره به دستور سید الرؤساء القاسم بن احمد بن ابالقاسم در تاریخ 515 هجری قمری ساخته شده است. بر روی مناره جملۀ الملک لله تکرار شده است.
مناره مسجد برسیان
مسجد برسیان در روستای برسیان واقع در ساحل شمالی زاینده رود و در شرق اصفهان است. این بنا یکی از قدیمی ترین مناره های ایران و سومین منارۀ اصفهان از نظر دارا بودن تاریخ است.
ارتفاع این مناره 55/ 33 و قطر آن 75/ 5 متر است. ساخت این بنا با آجر و ملات گچ بوده که به صورت ستون مدور است.
منار مسجد برسیان فاقد کاشی کاری است. کتیبۀ این مناره دارای سورۀ حج به خط کوفی است. محققین این مناره را یکی از بهترین نمونه های صنعت آجر چینی در عصر سلجوقی یعنی در قرن پنجم هجری دانسته اند.
هدف ما در این مقاله ازمجله ارگ آشنایی شما با مناره ها ی اصفهان می باشد.
مناره رهروان
این مناره در روستای رهروان واقع در 6 کیلومتری شمال شرقی اصفهان است. ارتفاع این بنا 30 متر است. این مناره دارای کتیبه های با جملۀ (لا اله الا الله محمد رسول الله مخلصاً) با خط نسخ است.
مناره گز یکی دیگر از مناره های اصفهان
این مناره که در منطقۀ برخوار اصفهان است، مربوط به عهد سلجوقی یعنی قرن ششم هجری قمری است. هدف ما در این مقاله آشنایی شما با مناره های زیبای شهر اصفهان بود.