طبق قوانین جمهوری اسلامی وکیل تسخیری به وکیلی گفته میشود که به دفاع از حق و حقوق فردی که نسبت به قوانین آشنایی و دانش کافی را نداشته و خود به تنهایی نمی تواند بر اساس قوانین و ضوابط از خود دفاع کند، ضمن اینکه قادر به گرفتن وکیل خصوصی نیز نخواهد بود می پردازد
تا اینجا متوجه شدیم که وکیل تسخیری به چه کسی میگویند ، طبق قانون اساسی اصل ۳۵ هر فردی حق دارد در امور دعاوی حقوقی و کیفری برای خود وکیل انتخاب کند
ولی اگر کسی از نظر مالی توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشد دادگاه رسیدگی کننده به پرونده کیفری برای دفاع از حق و حقوق آن فرد و سرعت بخشیدن در روند پرونده وکیلی برای او گرفته که به آن وکیل تسخیری، گفته می شود.
لازم به ذکر است که برای پرونده هایی مثل حبس ابد، اعدام ، سنگسار کردن و یا قصاص نفس اگر متهم درخواستی برای انتخاب وکیل به دادگاه ارائه ندهد دادگاه موظف است برای او وکیل انتخاب کند
اگر خود متهم این درخواست را نداشته باشد و مخالف گرفتن وکیل باشد همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم وکیل تسخیری را دادگاه برای اشخاصی اختیار میکند که شرایط مالی خوبی نداشته و داخل زندان هستند.
این مقاله هم به شما پیشنهاد می شود
وكيل تسخيرى
اصطلاح وکیل تسخیری معمولا در پرونده های کیفری کاربرد داشته و در پرونده های حقوقی این اصطلاح به کار نمیرود همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم انتخاب وکیل تسخیری در پرونده های خاص از جمله قصاص نفس، اعدام و غیره انتخاب شده در صورتی که متهم خود قادر به انتخاب وکیل نباشد
در نتیجه دادگاه به این نتیجه خواهد رسید که متهم توانایی مالی برای انتخاب یک وکیل خصوصی را نداشته و علاقه ای برای انتخاب وکیل ندارد به همین دلیل دادگاه با توجه به صلاحدید خود برای متهم وکیل تسخیری انتخاب میکند تا او بتواند به اتهامات متهم رسیدگی
کند. لازم به ذکر است که مرجع رسیدگی به انتخاب وکیل تسخیری ، دادگاهی است که پرونده در آن مورد بررسی قرار میگیرد و در نتیجه انتخاب وکیل بر عهده همان دادگاه می باشد.
توجه داشته باشید که متهم نمیتواند بر اساس علاقه شخصی هر وکیل را به عنوان وکیل تسخیری انتخاب کند فقط متهم میتواند از دادگاه درخواست وکیل نماید و امکان انتخاب ندارد ، در صورتی که لازم باشد باید از وکیل خصوصی استفاده نماید.
نکته قابل توجه این است که وکلایی که برای این نوع از وکالت ها انتخاب میشوند تمام آنها زیر نظر دادگستری بوده و حقوق خود را نیز از دادگستری دریافت می کنند.
در ادامه مجله ارگ به حق الوکاله وکیل تسخیری میپردازد.
بیشتر بخوانید
جاذبه های گردشگری اصفهان
نگاهی به اصفهان قدیم
معرفی بازارهای سنتی اصفهان
در یک نگاه
حق الوكاله وكيل تسخيرى
طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران همه مردم حق دارند از وکیل استفاده کنند. طبق اصل ۳۵ قانون اساسی در تمامی دادگاه،ها طرفین دعوا برای انجام دادن کارهای قانونی خود در هر زمینه ای حق دارند وکیل انتخاب کنند.
در مواردی که فرد حق الزحمه وکیل را نداشته باشد باید برای آنها امکانات استفاده از وکیل را فراهم کرد. استفاده از وکیل در محاکم قضایی جهت حق و حقوق طرفین دعوا و قرار گرفتن کارهای قانونی در مسیر درست میباشد زیرا برخی از افراد با مقررات قانونی آشنایی ندارند و با شکایت خود به صورت نادرست باعث گرفتن وقت دادگاه ها می شوند.
بنابراین در این گونه مواقع استفاده از وکیل ضروری میباشد حق و حقوق هیچ کس نباید به دلیل نداشتن هزینه وکیل پایمال شود به همین خاطر قانونگذار استفاده از وکلای تسخیری را در اختیار آنها قرار می دهد.
وکیل تسخیری وظیفه دارد برای دفاع از حق و حقوق افرادی که نمیتوانند در زمینه قانونی از خود دفاع کنند و یا توان هزینه وکیل را نداشته باشند در زمینه کیفری فعالیت کنند.
براساس قانون آیین دادرسی کیفری در برخی از جرم ها، برای شاکی و متهم داشتن وکیل تسخیری از طرف دادگاه الزامی می باشد.
در مورد حق الزحمه وکیل تسخیری باید به این نکته توجه کرد که متهم و شاکی در زمینه پرداخت هزینه وکیل هیچ گونه مسئولیتی بر عهده نخواهند داشت، دادگاه باید مبلغی را که طبق تعرفه بیشتر نباشد تعیین کند و آن را از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت کند.

چقدر در مورد وظایف وکیل ها می دانید؟
نحوه درخواست وکیل تسخیری
جهت گرفتن وکیل تسخیری متهم باید شامل موارد زیر باشد:
۱- جرم متهم شامل مجازات قصاص نفس ،اعدام و غیره باشد.
۲- در مواردی که شاکی بخواهد از وکیل تسخیری استفاده کند نباید وکیل دیگری معرفی کند و در ضمن نداشتن هزینه وکیل برای دادگاه ثابت شود.
داشتن حق گرفتن یک وکیل آگاه حرفه ای و با تجربه برای دفاع از حقوق شهروندی الزامی می باشد وکیل برای گرفتن حق و در نتیجه ایجاد آرامش و امنیت میتواند با استفاده از قوانین تلاش کند.
همانطور که میدانید قانونگذار حق داشتن وکیل تسخیری برای دفاع از متهم در بعضی از جرایم را لازم و حضور یک وکیل را برای دفاع از متهم اجباری می داند.
هدف اصلی قانونگذار از تصویب این قانون الزامی بودن حضور وکیل تسخیری برای جمع آوری ادله و قانونی توسط وکلای دلسوز برای دفاع از متهم و گرفتن حقوق او می باشد.