در این مقاله از سری مقالات آموزش ویژگی های طراحی وبسایت می خواهیم به بررسی مفهوم طراحی وبسایت بپردازیم و می خواهیم ببینیم برای اینکه یک طراح وبسایت حرفه ای شویم از کجا باید شروع کنیم.
همچنین تاریخچه طراحی سایت را مورد بررسی قرار می دهیم و اولین سایتی که در جهان طراحی شده را معرفی می کنیم و لینک آن را برای بازدید شما همراهانمچله ارگ آکادمی وبکیما قرار می دهیم.
در ادامه شرح وظایف یک طراح سایت را مورد بازبینی قرار می دهیم و ابزارهای لازم برای شروع کار طراحی سایت را معرفی می کنیم.
پس اگر می خواهید پاسخ ویژگی های طراحی وبسایت خوب کدام است را به خوبی بیابید حتما تا انتهای این مقاله را مطالعه بفرمایید.
بررسی مفهوم طراحی وبسایت
پاسخ به سوال طراحی وبسایت چیست ساده به نظر می رسد، بله درست است اگر بخواهید به صورت گذرا به این سوال پاسخ دهید پاسخ ساده ای خواهد داشت، در ادامه تعریف ویکی پدیا از طراحی وبسایت را قرار دادیم:
طراحی وب سایت از دیدگاه ویکی پدیا
طراحی وب به مهارت ساخت و راهاندازی صفحات وب گفته میشود.
تیم برنرز لی، مخترع وب، با برپایی یک سایت وب در اوت ۱۹۹۱، نام خود را به عنوان نخستین سازندهٔ وب در تاریخ نگاشت.او در نخستین وب سایتش، از اَبَرمتن و پیوندی برای ایمیل (پست الکترونیک) استفاده کرده بود.
در آغاز، وب سایتها با کُدهای ساده HTML نوشته میشدند ، گونهای از زبان نشانهگذاری که ساختار سادهای به وب گاهها میداد،
شامل سرتیتر و پاراگراف، و توانایی پیوند دادن به آدرسهای دیگر از طریق ابرپیوند.
در مقایسه با روشهای دیگر، این راه تازه و متفاوتی بود که کاربران به سادگی میتوانستند با یک مرورگر، صفحههای پیوند خورده را باز کنند.
با پیشرفت وب و هنر طراحی آن، زبان کُدنویسی اش، اَبَرمتن یا اچ تی امال، پیچیدهتر و پرانعطاف تر شد.
ابزاری مانند جدولها که بیشتر برای نمایش نمودارهای دادهای بودند، بزودی مورد استفاده نادرست، برای چیدمانهای پنهان در صفحههای وب قرار گرفتند.
با پیدایش الگوهای آبشاری وب یا «CSS»، روش نادرست طراحی با جدولهای پنهان در صفحه از گردونه خارج، و به جای آن استفاده مناسب از زبان کمکی «CSS» جایگزین شد.
فناوریهای یکپارچهسازی پایگاه داده (Database)، مانند زبانهای کُدنویسی سمت سرور (Server-Side Scripting) مانند CGI، PHP، ASP. NET، ASP، JSP و ColdFusion،
و استانداردهای طراحی مدرن با الگوها (CSS)، ساختار وب سایتها را باز هم تغییر داده و آن را پیشرفته تر کردهاند.
سایت واکنش گرا یا سایت ریسپانسیو (responsive) سایتی است که با ابعاد و رزولوشن دستگاههای مختلف سازگاری دارد
و کاربران بدون توجه به اینکه صفحه نمایش دستگاه شان کوچک باشد.
همچنین با آمدن نگارههای جاندار و فناوریهای پویانمایی به صفحهها، مانند فلَش (Flash)، چهره وب بیشتر از پیش تغییر کرد
و توانمندیهای تازه به سازندگان رسانه و طراحهای وب داده شد.
تعریف طراحی سایت چیست به زبان ساده
اگر بخواهیم تعریف ساده ای از طراحی سایت و ویژگی های طراحی وبسایت داشته باشیم باید بگیم طراحی سایت به معنای ساخت صفحات وب سایت یا بهینه سازی و ری دیزاین یک سایت قدیمی در بستر اینترنت است.

در یک نگاه
تاریخچه طراحی سایت واولین لینک
در حال حاضر میلیون ها سایت در سراسر جهان وجود دارند که البته هیچکدام بیش از ۲۸ سال قدمت ندارند در واقع اولین طراح سایت جهان آقای «تیم برنرز لی» بود که اولین وب سایت دنیا که به پروژه World Wide Web یا همان W3 تعلق داشت را طراحی کرد. اولین سایت جهان هنوز هم در آدرس http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html در دسترس است و از این لینک می توانید از آن بازدید نمایید و مشاهده کنید که اولین سایت در جهان چیزی از لوح های گلی انسان های اولیه کم ندارد!
پیشنهاد می کنم حتما از اولین سایت دنیا بازدید کنید و ببینید که هر کاری که در ابتدای راه است بعد از سال ها چقدر ساده و ابتدایی به نظر می رسد و در زمان خود یک شاهکار است! همانطور که از اولین سایت در دنیا بازدید کردید متوجه شدید که در آن هیچ گونه تصویر و گرافیک و حتی رنگ بندی به کار نرفته است.
سایت هایی که بعد از آن هم طراحی شدند به همین منوال بودند تا اینکه مرورگر های پیشرفته تری توسط شرکت های Netscape و Microsoft روی کار آمدند که در غیاب گوگل کروم و فایرفاکس در آن سالها رقبای اصلی مرورگرها بودند. در ادامه با روی کار آمدن زبان های جاوا اسکریپت و HTML کم کم سایت ها شکل بهتری به خود گرفتند و از گرافیک بیشتری برخوردار شدند.
تاثیر شرکت مایکرو سافت در پیشرفت سایتها
اگر بخواهیم تعریف ساده ای از ویژگی های طراحی وبسایت داشته باشیم باید بگیم طراحی سایت به معنای طراحی و ساخت یک وب سایت یا بهینه سازی و ری دیزاین یک سایت قدیمی در بستر اینترنت است.
در سال ۲۰۰۰ میلادی شرکت مایکروسافت با معرفی اولین نسخه از مرورگر Internet Explore برای سیستم عامل مک انقلاب بزرگی در مرورگر های اینترنتی و طراحی سایت های اینترنتی به راه انداخت.
اولین نسخه از مرورگر Internet Explore به صورت کامل از HTML 4.1 و CSS 1 پشتیبانی می کرد که این خود پیشرفت عظیمی بود. این را هم خدمت تون عرض کنم که اولین مرورگری که به صورت
کامل از تصاویر با فرمت PNG پشتیبانی می کرد همین مرورگر بود.
وب دیزاین چیست؟
طراحی وب سایت، طراحی وب یا WEB-DESIGN به مراحل ساخت و طراحی وب سایت و ساخت پایگاه اینترنتی برای ارائه خدمات محصول یا معرفی یک شرکت یا اطلاع رسانی میتوان اشاره کرد.
مراحل طراحی سایت؟
در واقع طراحی سایت شامل ۴ مرحله اصلی می شود که در ادامه هر مرحله را به صورت کامل توضیح می دهیم
ناگفته نماند طراحی سایت ومراحل اجرا ملزم به داشتن تخصص میباشد وجهت طراحی سایت حتما یک شرکت وتیم طراحی سایت خوب را انتخاب کنید
مرحله اول وایر فرم
در مرحله اول از طراحی سایت باید با توجه به نیاز های مشتری و نوع سایت ابتدا یک نمای کلی از سایت را طراحی کرد و یک نقشه کلی از صفحات سایت و اینکه جایگاه و چیدمان المان ها و عناصر مختلف را تعیین کرد به این مرحله از طراحی سایت به اصطلاح طراحی وایر فریم گفته می شود.
گرافیک سایت
بعد از اینکه در مرحله طراحی وایر فریم محل قرار گیری عناصر سایت مشخص شد حال نوبت به طراحی گرافیک سایت می رسد. منظور از طراحی گرافیک سایت این است که با استفاده از نرم افزار های مخصوص این کار به طراحی وایر فریم رنگ و لعاب داده و با توجه به نوع کسب و کار اینترنتی که قرار است با سایت راه اندازی شود رنگ بندی و گرافیک سایت طراحی می شود.
مرحله سوم کد نویسی یا برنامه نویسی سایت
کد نویسی سایت از چند بخش متفاوت تشکیل شده است که توسط متخصصین آموزش دیده انجام میگیرد و ناگفته نماند که کدنویسی کاری پیچیده است وشما هم میتوانند این آموزشها را ببینند بعد از طی شدن مراحل طراحی وایرفریم و طراحی گرافیک سایت نوبت به مرحله برنامه نویسی سایت می رسد.
در مرحله برنامه نویسی سایت هم با توجه به نیاز های مشتری و مدل سایتی که قرار است طراحی شود می توان روش های مختلفی را برای بخش مدیریت سایت انجام داد.
برای این منظور می توان از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده کرد یا اینکه یک فریم ورک اختصاصی از صفر برنامه نویسی کرد. تصمیم اینکه این بخش از کدام مورد استفاده شود بیشتر به بحث هزینه ها و نیاز مشتری بر می گردد که بر اساس این فاکتور ها باید تصمیم گیری کرد.

راه اندازی سایت واجرا
بعد از انجام ۳ مرحله قبل از مراحل طراحی سایت چیست به مرحله آخر کار یعنی راه اندازی سایت در بستر جهانی اینترنت که در هر نقطه از جهان قابل دسترسی باشد. در مرحله آخر بعد از تهیه یک هاست مناسب (برای خرید بهترین هاست ایران حتما مقاله بهترین شرکت هاست ایران و آموزش خرید هاست و دامنه را مطالعه بفرمایید) و انتخاب یک نام دامنه مناسب (برای انتخاب نام دامنه مناسب مقاله راهنمای انتخاب نام دامنه مناسب و بهترین سایت ثبت دامنه را از دست ندهید) سایت را پیکربندی کرده و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
وظایف یک طراح چیست؟
همانطور که در قسمت قبل مراحل و ویژگی های طراحی وبسایت را می خوانید، وظایف یک طراح وب سایت بستگی به این دارد که مسئولیت کدام قسمت را بر عهده گرفته باشد.
در واقع برای راه اندازی یک وب سایت حرفه ای به دو تیم یا نفر نیاز است، یک تیم برای طراحی قسمت Front-end یا همان شکل و ظاهر سایت.
و تیم یا شخص دیگری برای قسمت Back-end که شامل کدهای سمت سرور یا طراحی و ساخت قسمت مدیریت سایت می باشد.
در ادامه وظایف هر یک از تیم های کاری front-end و back-end را به طور کامل شرح می دهیم.
وظایف یک فرانت اند (front-end) کار برای طراحی سایت چیست؟
فرانت اند سایت شامل تمامی بخش ها و کدهای سایت است که در معرض دید عموم قرار دارند و تمامی ویژگی های ظاهری یک سایت توسط تیم یا فرد فرانت اند کار طراحی و ساخته می شود.
در حقیقت تمام قسمت های یک سایت که توسط بازدیدکنندگان قابل دیدن است بخش فرانت اند سایت نام دارد.
برای طراحی و توسعه فرانت اند یک سایت، برنامه نویسی به زبان های HTML، CSS و JAVASCRIPT مورد نیاز است و یک توسعه دهنده فرانت اند باید به این زبان ها تسلط کافی داشته باشد.
البته معمولاً در پروژههای بزرگ و برای سایتهایی که گرافیک اهمیت ویژهای دارد، برای طراحی قسمتهای گرافیکی مانند آیکونهای سایت،
تصاویر بخشهای مختلف و تنظیم و رنگآمیزی سایت نیز از طراح گرافیک استفاده میشود.
وظایف یک بک اند برای طراحی سایت چیست؟
ابتدا توضیح مختصری در مورد بک اند سایت داشته باشیم:
در واقع به تمام کدها و کدهای سمت سرور که توسط کاربران سایت قابل مشاهده نیستند، کدهای پشتیبان می گویند.
توسعه دهنده Back-end تیم یا فردی است که وظیفه کدنویسی ساختار و ارکان اصلی یک سایت را بر عهده دارد.
در واقع تمامی امکانات و عملکردهای یک سایت باید در قسمت back-end سایت کدگذاری شوند.
زبان های برنامه نویسی پایتون، ASP و PHP معمولا برای طراحی و برنامه نویسی قسمت بک اند سایت استفاده می شوند.
ابزار طراحی سایت چیست؟
در ادامه می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم، حتما پس از مطالعه عنوان این قسمت با خود فکر کرده اید که اولین ابزار طراحی سایت یک کامپیوتر قدرتمند است!
بله حق با شماست، ابتدایی ترین ابزار برای تبدیل شدن به یک طراح سایت، تهیه یک کامپیوتر یا لپ تاپ قدرتمند است که به راحتی بتواند برنامه های گرافیکی و برنامه های کدنویسی را اجرا کند
و در حین کار عقب نماند تا تمام توجه طراح وب سایت معطوف شود. کار اصلی
در مرحله بعد ابزارهای طراحی وب با توجه به مراحلی که در بالا خواندید متفاوت خواهند بود
اما یکی از ابزارهای اصلی طراحی وب همین زبان های برنامه نویسی و فریمورک های مربوط به آن زبان بنا به سلیقه طراح و مدل می باشد. سایت انتخاب شده است.
انواع طراحی سایت چیست؟
سایت ها به 2 دسته کلی تقسیم می شوند:
سایت های استاتیک
سایت های پویا
در ادامه سایت های استاتیک و سایت های داینامیک را به طور کامل شرح می دهیم و توضیح می دهیم که هر کدام در کدام مدل های سایت استفاده شده است.
چقدر در مورد تاثیر رپورتاژ آگهی بر سئو می دانید؟
طراحی سایت استاتیک چیست
در قسمت قبل با فرانت اند و بک اند سایت به خوبی آشنا شدید و وظایف هر کدام را مشاهده کردید که با این مقدمه به توضیح سایت های استاتیک می پردازیم.
در سایت های استاتیک فقط قسمت front-end کار انجام می شود یعنی هر یک از صفحات یک سایت به صورت جداگانه طراحی شده و روی سرور بارگذاری می شود.
در سایت های استاتیک مدیر سایت نمی تواند محتوای سایت را تغییر دهد و برای تغییر آن یا باید طراحی سایت را خودش یاد بگیرد یا طراح سایت را استخدام کند تا تغییرات مورد نظر خود را انجام دهد.
معمولا امروزه که سیستم های مدیریت محتوای بسیار حرفه ای مانند وردپرس وارد کار شده اند، استفاده از سایت های استاتیک بسیار کاهش یافته است.
معمولا از سایت های استاتیک برای طراحی سایت های شرکتی کوچک یا سایت های معرفی استفاده می شود که محتوای آنها برای مدت طولانی تغییر نخواهد کرد.
طراحی سایت داینامیک چیست؟
سایت های داینامیک پویا هستند و هر دو قسمت جلویی و بک اند در طراحی سایت های داینامیک برنامه ریزی شده اند.
در سایت های داینامیک، برنامه نویس بک اند وظیفه پویایی وب سایت را بر عهده دارد و از کدهای سمت سرور برای طراحی اسکریپتی استفاده می کند که سایت را به طور کامل پویا می کند.
پویایی و پویایی سایت به این معنی است که تمامی محتوای صفحات سایت توسط مدیر سایت قابل تغییر است و
ممکن است هر روز یک صفحه جدید با تغییر محتوا در سایت منتشر شود، مانند سایت های خبری یا مجلاتی که چندین مطلب جدید منتشر می کنند. اخبار هر روز در صفحات جدید منتشر می کنند.
مشاغل مرتبط با طراحی سایت چیست؟
به غیر از تیم توسعه و طراح سایت، افراد و مشاغل زیادی هستند که باید برای موفقیت یک سایت تلاش کنند تا سایت مورد نظر در کسب و کار اینترنتی خود موفق شود و به درآمد بالایی دست یابد. زمانی که می خواهید یک کسب و کار اینترنتی راه اندازی کنید، جدای از داشتن یک سایت حرفه ای و خوش طراحی، باید با کسب و کارهای زیادی در ارتباط باشید تا درآمد اینترنتی داشته باشید. در ادامه سعی کرده ایم برخی از مشاغل مهم را برای شما فهرست کنیم:
طراح گرافیک
برای طراحی قسمت های گرافیکی سایت مانند لوگو، دکمه، بنر تبلیغاتی به یک گرافیست ماهر نیاز دارید.
برای داشتن یک استراتژی خوب برای رقابت با رقبای اصلی خود در کسب و کار اینترنتی، باید با یک متخصص بازاریابی دیجیتال مشورت کنید تا بتوانید بیشترین فروش را از ترافیک سایت خود بگیرید.
برای حضور پر رنگ خود در بازار کار حتما باید از یک متخصص تولید محتوا استفاده کنید تا با استفاده از تولید محتوای ناب بتوانید ترافیک خوبی از موتورهای جستجو کسب کنید.
طراحی تجربه کاربری چیست؟
اگر بخواهم طراحی تجربه کاربری یا UX را به زبان ساده بیان کنم، می توانم بگویم که به هر چیزی که در یک سایت می توان تجربه کرد، تجربه کاربری گفته می شود.
به عنوان مثال، شما می خواهید محصولی را از یک سایت سفارش دهید
سایت مورد نظر دارای محصولی با کیفیت بالا با قیمت عالی + تخفیف خوب است که شما نیز به آن نیاز دارید و قصد خرید آن را دارید اما پس از کلیک بر روی دکمه افزودن به سبد خرید وارد صفحه پرداخت و با انواع فرم ها می شوید با انواع مختلفی مواجه خواهید شد که هیچ کدام برچسب مناسبی ندارند و راهنمای خرید در سایت وجود ندارد.
شما هم تلاش کنید و امتحان کنید چون به آن محصول نیاز دارید و مطمئن هستید که نمی توانید آن را در جای دیگری با آن قیمت بخرید و البته با تلاش و عرق فراوان می توانید فرم ها را پر کرده و محصول خود را سفارش دهید.
به نظر شما احتمال اینکه دوباره از آن فروشگاه اینترنتی کالایی را بخرید که در فروشگاه های دیگر با همان قیمت بخرید چقدر است! به احتمال زیاد اگر کلاه خود را در آن سایت فراموش کنید، دیگر به آن سایت برنگردید!
باید بدانید که بین سایت هایی که به طراحی تجربه کاربری اهمیت می دهند و سایت هایی که اهمیت نمی دهند، تفاوت زیادی وجود دارد و تجربه کاربری یکی از مهم ترین ویژگی های طراحی وبسایت اصولی است .
طراحی رابط کاربری چیست؟
اگر می خواهید سایتی جذاب و کاربر پسند داشته باشید و یک سر و گردن از رقبای خود بالاتر باشید، حتما از یک طراح رابط کاربری حرفه ای استفاده کنید.
همانطور که مشاهده کردید موفقیت در کسب و کار اینترنتی تنها به طراحی وب سایت خلاصه نمی شود
و برای کسب جایگاه مناسب در بازارهای آنلاین باید از تمامی تخصص های فوق در کنار هم استفاده کنید.
هدف از طراحی سایت چیست ؟
ممکن است هدف شما از طراحی وب سایت با هدف شخص دیگری متفاوت باشد، وب سایت های مختلف برای اهداف متفاوتی طراحی شده اند.
امروزه می توان یک وب سایت برای تمامی مشاغل و وظایف راه اندازی کرد اگر یک جستجوی ساده در گوگل دوست داشتنی داشته باشید، متوجه می شوید که میلیون ها سایت با اهداف و موضوعات مختلف طراحی شده اند.
این سایت ها عبارتند از:
سایت فروشگاهی، سایت شخصی، سایت شرکتی، سایت خبری و مجله ای، سایت دانشگاهی، سایت آموزشی. و غیره هزاران مدل سایت که هر کدام هدف متفاوتی دارند.
یک طراحی سایت خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
اگر می خواهید کسب و کار خود را در اینترنت راه اندازی کنید، باید بدانید که ویژگی های طراحی وبسایت چیست ؟
برای اینکه بهترین نتیجه را از کسب و کار اینترنتی خود بگیرید، سایت شما باید دارای ویژگی های زیر باشد:
طراحی UI حرفه ای
طراحی حرفه ای تجربه کاربری _ UX
طراحی سایت با روش های نوین
سرعت بارگذاری مناسب سایت در دستگاه های مختلف
ریسپانسیو بودن سایت
استفاده از تصاویر بهینه در سایت
کد نویسی روان و استاندارد
بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
افزایش امنیت سایت
طراحی سایت با روش های نوین
سرعت بارگذاری مناسب سایت در دستگاه های مختلف
منظور از سرعت بارگذاری سایت در دستگاه های مختلف این است که سایت شما باید سرعت بارگذاری قابل قبولی در دستگاه های مختلف دسکتاپ، لپ تاپ، تبلت و موبایل داشته باشد.
برای ارائه یک تجربه خوب برای کاربران خود.
ریسپانسیو بودن سایت
سایت شما علاوه بر داشتن سرعت بارگذاری مناسب باید در دستگاه های مختلف دسکتاپ، لپ تاپ، تبلت و موبایل به زیبایی نمایش داده شود تا کاربران دستگاه های مختلف
به ویژه کاربران موبایل که امروزه تعداد بسیار بالایی از کاربران اینترنت را تشکیل می دهند، بتوانند به بهترین شکل ممکن به سایت خود دسترسی داشته باشید.
در یک نگاه
استفاده از تصاویر بهینه در سایت
در حین طراحی قسمت های مختلف سایت از تصاویر مختلف زیادی استفاده می شود که اگر این تصاویر برای فضای وب بهینه سازی نشوند،
علاوه بر کاهش سرعت سایت، کاربران تجربه خوبی از سایت شما به دست نمی آورند و برای بازدید از سایت شما باید حجم زیادی از اینترنت خود را هدر دهند و این باعث کاهش و از دست دادن کاربران سایت می شود.
کدنویسی روان استاندارد از ویژگی های طراحی وبسایت
یکی از مهم ترین ویژگی های یک طراحی وب سایت خوب این است که وب سایت شما باید کدنویسی روان و استاندارد داشته باشد تا علاوه بر سرعت بالای وب سایت و البته امنیت کافی، به راحتی بتوانید آن را شخصی سازی کنید و اگر بعداً خواستید این کار را خودتان انجام دهید یا توسط یک طراح سایت دیگر یک امکان جدید به سایت اضافه کنید، به راحتی می توانید این کار را انجام دهید.
بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو یا سئو سایت یکی از ویژگی های طراحی وبسایت است و اگر سایت شما برای موتورهای جستجو مانند گوگل به خوبی بهینه شده باشد، کسب و کار اینترنتی شما به زودی از طریق ترافیکی که از گوگل جذب می کنید رونق خواهد گرفت.
از طرفی اگر سایت شما برای گوگل بهینه نشده باشد و کدنویسی آن غیراستاندارد باشد، مطمئن باشید که حتی یک سئوکار حرفه ای هم نمی تواند رتبه خوبی برای سایت شما در گوگل کسب کند وباید ابتدا سایت را بهینه سازی کند تا بتواند رتبه های خوبی در موتورهای جستجو کسب کند.
افزایش امنیت سایت
یکی دیگر از ویژگی های طراحی وبسایت امنیت بالا در سایت است امنیت سایت بسیار مهم است زیرا پس از رونق کسب و کار شما تمام اعتبار کسب و کار شما متعلق به سایت شماست .